torsdag, juli 21, 2016

Säkert tredjeland?

Välkommen till TredjelandsBloggen

Sedan mars i år har EU ett avtal med Turkiet, ett avtal som bland annat går ut på att alla flyktingar som kommer till Grekland från Turkiet ska skickas tillbaka till just Turkiet. Det här har fått kritik från FN; Europarådet och Amnesty International för att strida mot asylrätten. Dessutom har några EU-ledare kritiserat avtalet men ingen från Sverige. Statsminister Stefan Löfven har snarare uttryckt att han är nöjd med det

En annan del av avtalet är en omdiskuterad princip som kallas en för en och betyder att för varje syrisk flykting som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet ska EU ta emot en från turkiska flyktingläger. Detta gäller alltså bara flyktingar från Syrien, människor på flykt från andra länder som Sudan, Eritrea och Afghanistan räknas inte med. Den här delen av avtalet förutsätter att EU:s medlemsländer går med på att ta emot flyktingar från turkiska läger. Bland annat har Sverige och Ungern sagt nej till detta. Å andra sidan behöver det inte bli något problem för om ingen syrisk flykting når Grekland behöver således inte EU ta emot någon dito från Turkiet.

När avtalet ingick sågs Turkiet som ett så kallat säkert Tredjeland. Det innebär att personen i fråga har starkare anknytning till Turkiet än till exempelvis Sverige och att Turkiet anses kunna ge skydd till personer som behöver det. Detta anser alltså EU och Sverige stämmer in på Turkiet, ett land som inte tillämpar FN:s flyktingkonvention fullt ut och som i Amnesty Internationals årsrapport kritiseras för att kränka de mänskliga rättigheterna, bland annat genom att inte respektera pressfriheten, mötesfriheten och yttrandefriheten. Och det var redan innan försöket till statskupp förra veckan.

Sedan händelserna i fredags har situationen inte direkt blivit bättre. Över 65 000 människor har blivit gripna eller avstängda från sina arbeten, bland annat 3000 domare, 8000 poliser, 6000 soldater, 3000 dekaner, 21000 lärare, 1 500 tjänstemän på finansdepartementet och nästan 9 000 anställda på inrikesministeriet.

Dessutom 524 privata skolor och 102 andra läroanstalter samt 45 medier stängts. Akademiker får inte längre lämna landet och det talas om att återinföra dödsstraffet. Vad som kommer hända med Erdoğan politiska motståndare kan vi bara spekulera i men några ledtrådar finns i vad som hände med kurderna efter kurdiska partiet HDP:s framgångar i valet förra året. Bildgoogla på den kurdiska staden Sirnak för fler bilder och se hur den ser ut nu.

Kurdiska staden Sirnak efter turkiska arméns bombningar. Bild från Turkey UntoldTwitter.

Som om inte allt detta vore nog meddelar Turkiet idag att landet häver Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Det vore minst sagt intressant att veta om EU och Sverige fortfarande anser att Turkiet är ett säkert tredjeland.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: