söndag, januari 20, 2013

När människan blir en utgift

Välkommen till UtgiftsBloggen

”Tonen i brevet är hotfull. Nu är jag kallad.” av Nike Markelius säger så otroligt mycket om vad som är fel med Alliansens politik. Den belyser på ett mer än önskvärt sätt vad effekterna av den förda politiken faktiskt får för de som Göran Hägglund kallar Verklighetens folk.

Det ska löna sig att arbeta - inkomstklyftorna ska öka.

Allt ska privatiseras till varje pris - du behöver inte ha någon relevant utbildning för att vara jobbcoach. Det räcker med att du gillar att baka och träna. Och att du är en privat aktör.

I Nike Markelius text får vi svart på vitt läsa hur money talks.

Jobbcoachen säger själv att företaget får betalt per individ. Inte per individ de hjälper till arbete utan per individ de tar emot. Så istället för att ha gruppträffar med litet antal deltagare, något som pedagogiskt sett skulle underlätta möjligheten att ge varje deltagare den hjälp hen behöver, klämmer man ihop så många som möjligt i första bästa rum.

Det verkar inte som att det ställs några krav på det där träffarna. Det är helt ok att jobbcoachen pratar om sitt kolakokande och ber deltagarna om tips på hur hon ska lyckas. Det är helt ok att fråga deltagarna hur det går med julklappsinköpen och möta dem med ett "Hehe … Nej, just det", när de påpekar att de inte har pengar över till julklappar.

Krav ställs det däremot på deltagarna. Kom varje dag som inte är en röd dag, annars blir det inga pengar. Dagarna mellan jul och nyår är inget undantag, även om de vara ska titta på film då istället för att gå på det som kallas för seminarier (eventuellt var coacherna lediga...)

men mest av allt ger Nike Markelius text en skrämmande bild av den människosyn som blivit rådande. Vi är inte längre människor av kött och blod. Vi är en siffra i statistiken. I bästa fall är vi en inkomst, i allra värsta fall är vi en utgift som i bästa lyxfällanmanér ska buntas ihop och säljas vidare.

Läs mer om reformen med jobbcoacher, en reform som har kostat tre miljarder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

lasse sa...

Håller med Dig "Vonkis". Det är något konstigt med deras politik. Eller som avgående jämställdhetsminister´n sa på frågan om hon hade några råd till hennes efterträdare: " Håll Dig till det du vill, lyssna inte till opinionsvindarna, människorna vet inte vad de behöver i vardagen."
Är det den månniskosynen våra politiker har, då blir jag mörkrädd. Dessutom ororlig för framtiden.