tisdag, augusti 10, 2010

Handlar systemetmotståndare på systemet?

Välkommen till MotståndsBloggen

Stoppa pressarna, Gudrun Schyman har gjort rut-avdrag!

Undrar sa flundran om SVT även har kollat om de som vill avskaffa systembolaget handlar sin sprit på just Systembolaget. Det är väl lika intressant att veta, eller?

--------
Måste lägga upp den här kommentaren som jag nyss fick.
De flesta verkar enbart se jämförelserna från en synvinkel. Jag skulle vilja säga att en relevant jämförelse är: "Om du vill sänka ersättningen från A-kassan ta inte emot full ersättning om du blir arbetslös."
--------

Läs mer
DN SvD SVT Dagen Expressen Aftonbladet

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

21 kommentarer:

Anonym sa...

Nej det är en väsentlig skillnad. Alternativet till Systembolaget finns inte, om man inte har råd att åka utomlands alternativt gör sin sprit hemma. Alternativet till RUT är faktiskt att städa själv. Så jämförelsen haltar en del.

Mixmaster sa...

Ditt exempel haltar betänkligt. Om du vill köpa sprit LAGLIGT måste du handla på systemet, oavsett om du är motståndare till system-MONOPOLET.
En mer korrekt beskrivning är:
-Om du är emot pälsfarmer går du och köper päls då?
-Om du är emot utförsäljning av allmänyttan, varför köper du en bostadsrätt då?
etc.

Mixmaster sa...

Ditt exempel haltar betänkligt. Om du vill köpa sprit LAGLIGT måste du handla på systemet, oavsett om du är motståndare till system-MONOPOLET.
En mer korrekt beskrivning är:
-Om du är emot pälsfarmer går du och köper päls då?
-Om du är emot utförsäljning av allmänyttan, varför köper du en bostadsrätt då?
etc.

Mats sa...

Städa själv, eller anlita ett städbolag och avstå från att nyttja RUT. Politikerna har i detta fall alternativ, vilket de inte har i Systembolagsfrågan.

Vonkis sa...

Anonym
Om man inte har råd att åka utomlands för att köpa sprit kan man ju alltid avstå från att ha sprit hemma, eller se till att alltid bli bjuden på sprit när det är fest någonstans.

Mixmaster
Så om jag bor i ett hyreshus där alla andra hyresgäster röstat för att huset ska göras om till en BRF, då ska jag alltså flytta därifrån istället för att köpa min lägenhet?

Mats
De har alternativet att inte köpa någon alkohol alls för hemmabruk eller att åka utomlands och köpa, eller be någon kompis/granne/kollega/ som ska ut och resa att köpa hem lite åt en.

Anonym sa...

De flesta verkar enbart se jämförelserna från en synvinkel. Jag skulle vilja säga att en relevant jämförelse är: "Om du vill sänka ersättningen från A-kassan ta inte emot full ersättning om du blir arbetslös."

Vonkis sa...

Anonym
Ha ha ha, den var bra!

Mixmaster sa...

"Om du vill sänka ersättningen från A-kassan ta inte emot full ersättning om du blir arbetslös."

Återigen en jämförelse som inte är relevant.

A-kassan är en försäkring som du betalar för.
Den är dessutom frivillig vilket innebär att man kan välja att vara med eller inte.

- RUT avdraget väljer du att använda.
- Om du är EMOT bostadsrätt så MÅSTE du inte köpa utan lugnt bo kvar som hyresgäst.
- Så du anser att man ska smuggla in sprit för att man är motståndare till systemet, på vilket sätt är detta lagligt? Du menar alltså att man ska åka utomlands och handla sprit och då bunkra upp för ett helt år för att man vill ha alternativ?

Smart tänkt där....eller kanske inte!

Vonkis sa...

Mixmaster
men om du tycker att ersättningsnivån i A-kassan är för hög behöver du inte ta emot hela ersättningen när den kommer.

Jag skriver inte att man ska föra in mer alkohol än man får när man är utomlands. Jag skriver att man kan köpa med sig sprit när man är utomlands.

Anonym sa...

Gudrun & Rut handlar om skillnaden mellan vad som är lagligt och vad som är moraliskt rätt.

Om de politiker som är mot Rut för att de anser att det är en kvinnofälla och förnedrande för kvinnor använder sig av detta avdrag gör de våld mot sin ideologiska uppfattning - Det är den ideologiska övertygelsen som skall ligga till grund för vad man vill åstadkomma med sin politik.

Lika lite som man tror att djurrättsaktivister köper pälsar bara för att det är lagligt - trodde man att Gudrun som ryter om Rut skulle nyttja detta avdrag. Slutsatsen måste vara att hon egentligen tycker det är bra då ingen lag tvingar henne att nyttja avdraget.

Vidugavia sa...

Dessutom så behöver man inte dricka sprit, det är ett fritt val. Det går lika bra att dricka vatten eller göra eget vin eller öl om man nödvändigtvis vill ha alkohol.

Själv är jag för att en gata i min hemstad skall bli gågata. Det finns dock naturligtvis ingen motsättning mellan det och att jag igår körde bil på samma gata.

Det finns inte heller någon nödvändig motsättning mellan att köpa minkpäls och vara mot minkfarmer, även om det nog är en ovanlig kombination.

Själv är jag mot kärnkraft men använder ändå el som producerats på detta sätt. Jag är inte mot att man använder kärnkraften medan den väl finns, däremot skulle jag gärna se att den upphörde att finnas.

HL sa...

Moralisk rätt och juridisk rätt går inte alltid hand i hand. Gudrun har givetvis laglig rätt att utnyttja RUT. Men det blir moraliskt komplicerat när hon aktivt väljer att göra en, enl hennes ideologi, en oönskad handling, när hon ansöker om avdrag. Frågan man ska ställa är varför hon hon gör det? För att få publicictet som vanligt? Smart kanske. Men är de tusenlapparna hon tjänar mer värda än hennes trovärdighet som i högsta grad står då på spel?

vidugavia sa...

Gudrun har aldrig sagt att det är omoraliskt att göra sagda avdrag. Däremot vill hon att det ska vara omöjligt. Ett viktigt argument mot RUT-avdraget är att det främst gynnas rika människor, som Gudrun.

Varför kan inte människor förstå att "Gör inte X" och "X borde vara förbjudet" är två helt olika, oberoende, påståenden.

Dissidenten sa...

Det du glömmer är att hon och Fi även hävdar att det är kvinnor som "drabbas" då det är ofta de som har/jobbar i dessa företag. Utnyttjande av tjänsten förstärker enligt feministerna den så kallade könsmaktsordningen som de så gärna vill bryta.

Det kan liknas vid att en vegan köper aktier i Scan...

markus sa...

Det finns inte en människa som tycker det är omoraliskt av Gudrun Schyman att använda sig av RUT-avdraget och samtidigt vara emot det.

Vad det finns är människor som är emot Gudrun Schyman och ser en möjlighet att täppa till truten på henne. Det är samma personer som låtsas vara upprörda över att Lars Ohlys barn går på friskola.

Skattesystemet är inte en fråga om privatmoral, var och en betalar den skatt riksdagen har beslutat att man ska, och så är det med det. Ingen förväntas betala extra skatt eller undvika betala en del skatt oavsett om man personligen vill förändra skattesystemet politiskt.

anders sa...

Om jag förstått saken rätt så brukar inte RUT-avdraget koka ner till pengar eller avdrag hit och dit (svårt att bevisa att det är samhällsekonomiskt olönsamt, rör sig hur som helst om små summor åt ena eller andra hållet) Det STORA argumentet brukar vara att RUT (men inte ROT) skapar ett klasssamhälle. Det återkommande förhållandet mellan den som utför respektive beställer tjänsten främjar en syn på människor i högre respektive lägre klass. Om man ställer sig bakom denna syn torde all hushållsnära tjänst (till friska människor) vara förkastlig oavsett RUT eller inte.

von Spektakel sa...

Det ser ju lite konstigt ut när man propsar på en sak men gör en annan sak. Som t.ex köpa loss sin hyresrätt och tjäna ett par millar när man är emot det eller sätter sina barn i friskola när man är emot det eller köra stadsjeep när man tror på "miljön". Men politiker är ju "liiite" viktigare. Argumentet MOT rutadraget har ju varit att de rika kan städa sin byk själva, med eller utan skatteavdrag. Vi vill väl inte ha något pig/drängsamhälle, eller ? Det är väl därför Gudruns affärer ser lite märkliga ut.

Anonym sa...

Väldigt konstig nyhet av SVT.
Ska man köra 80 km/h på 110 vägar bara för att man vill ha ändringar i trafiklagen?
Man kanske måste skicka 0,5 procent av sin lön till Sida om man vill höja biståndet?
Varför skulle inte lagar och regler gälla även dem som tycker att lagarna och reglerna är dåliga?

skoggie sa...

Hon kanske förstod att avdraget inte var så tokigt ändå...;) Hon är i alla fall hittills den första höginkomsttagare som jag hört har använt det, men det finns säkerligen fler. Vet dock många medelinkomsttagare som har haft användning för det. Inte minst min mamma nu när hon blivit ensam efter sin makes död. Lustigt nog har ingen av de hon anlitat hittills varit kvinnor.. appropå kvinnofälla...;)

Tycker nog inte att jämförelsen med systembolaget är så träffsäker tyvärr. Däremot är det till att vara fräck att utnyttja Rutavdraget när man starkt är emot det. Det är som är förespråka total nykterhet/total avhållssamhet från alkohol men ändå dricka.

Anonym sa...

ÖÖöh det är INTE olagligt att INTE göra RUT avdrag... däremot köra för fort, visss skillnad.

Hade jag kunnat köpt vin till maten i matbutiken hade jag inte handlat på systembolaget!

Ja man kan (läs "ska") nog undvara 5-10% av sin lön och sätta in dessa pengar på plussgirot för bistånd (valfri orginisation)

Om man inte gillar kärnkraft så bör man köpa grön el (vind vatten kraft) och betala även om det skulle kosta lite mer, innan man vill ta bort kärnkraften.

Och man bör inte köpa en minkpäls som kommer från pälsfarm utan en som kommer från vilt levande minkar.

Lite svårt att bli berusad av vatten.. och är kanske lite mer intresserad av att uppleva smaker från andra kontinenter inte tillverkningen.


Och ja, många tycker det ÄR omoraliskt att inte leva som man vill lära (läs: tvinga) hur andra ska leva. Man är INTE tvungen att: göra RUT avdrag specielt om man tycker det är häftigt att betala skatt eller sätta barnen i privatskola eller köra terräng jeep i storstaden eller köpa bostadsrätt eller använda skattebetalarnas pengar att köpa toblerone för.

Tips, Slå upp moral i ordboken och finn vad moral är.... skriv sedan.

Kalmardamen sa...

Tack för ett inlägg som var mitt i prick!