onsdag, april 07, 2010

Tänka efter före

Välkommen till BjästaBloggen

Att "Oscar" och hans familj har hotats och tvingats att flytta är inget annat än förkastligt och en stor tragedi. Som jag skrivit tidigare, två fel gör inte ett rätt.

I anmälan till Granskningsnämnden står det "Man visar även en videoinspelning från kyrkan och även där kan både min son som medverkar i klippet och övriga människor i detta land känna igen honom som NN".

Jag hade förstått den kritiken om Uppdrag granskning hade letat i privata gömmor och på så vis kommit över filmen men det här var ett klipp som låg ute på youtube, familjen har sjävlva lagt ut den. I familjens klipp var inte "Oscars" ansikte dålt, vilket det var i Uppdrag Granskning. I informationen till klippet stod även "Oscars" rikriga namn och i kommentarerna stod om vad som hade hänt och att "Oscar" var oskyldig. Jag hade alltså kunnat söka på Avslutning Bjästa och kommit fram till det där klippet och på så vis fått veta vad killen blivit fälld för, utan att ha vetat något alls om fallet innan.
--------
Filmen ligger för övrigt fortfarande kvar på internet...
--------

En mamma till en elev som är med i videon har bett "Oscars" mamma att plocka bort videon men hon har vägrat så länge som elevens mamma inte får stopp på bloggar och diskussionstrådar som ifrågasätter hur de våldtagna tjejerna har blivit behandlade.

Familjen har själva gått ut med "Oscars" rikiga namn i bloggar och på Facebook. Dessutom var det inte "Linneas" sida som kontaktade Uppdrag granskning för att de skulle göra ett reportage om det som hänt i Bjästa, det var någon som ville få "Oscar" frikänd som uppmärksammade Uppdrag Gransking om det der här fallet.

Det här är ett sånt tydligt exempel på att man måste tänka sig för väldigt noga när man lägger ut saker på internet. Man måste fundera öve rhurmycket man vill berätta om sig själv, hur man vill framställa sig sjävl, att det man lägger ut på internet finns tillgängligt för hela världen att beskåda. Vem som helst kan spara det du lägger ut på internet så även om du själv raderar finns bilder, texter och filmer kvar.

För tydlighetens skull vill jag än en gång påpeka att mobben som nu pågår mot "Oscars" och hans familj är inte på något vis bättre än den som var mot "Linnea" och "Jennifer".

Rekomenderar er att läsa Cattas blogg, där står mycket tänkvärt kring det här fallet och kring hur "Oscars" mamma har betett sig.

Läs mer
SVT Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen DN SvD SvD SvD

Dagens FRA:are – download torrent Piracy Jihad Jane
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

6 kommentarer:

Ironia sa...

Jo, den mobb som nu vänder sig mot "Oskar" och hans familj är inte alls okej. Jag hoppas verkligen att många tar lärdom av det här och tänker sig för. För övrigt så ligger fortfarande avslutningsfilmen ute på Youtube under mammans namn. Skulle önska både för "oskars" skull men framförallt de andra flickornas skull att hon tog bort den. Samtidigt så klingar hennes anmälan mot UG lite falskt då den finns kvar....Nej, det är mest tragik i detta....

Vonkis sa...

Sossan
Verkligen tragiskt att filmen fortfarande ligger ute. Vart tog vuxenansvaret vägen?

Anne-Lie sa...

Som jag ser det finns det bara förlorare i det som händer!

Bloggblad sa...

Jag instämmer i alltihop - det är bara förlorare i den här soppan, och om det är mamman som lagt ut filmen, måste hon ju ändå vara väldigt stolt över sin son och tro på honom.

Vonkis sa...

Anne-Lie
Håller med dig till 100%.

Vonkis sa...

Bloggblad
Mamman har lagt upp filmen som en del i hennes bevisföring att sonen är oskyldig. Jag kan förstå att man slåss för sitt barn men det får inte ske på bekostnad av andra barn, och i det här fallet även det egna faktistk.