lördag, mars 27, 2010

Våga stå upp!

Välkommen till SkolBloggen

Bara för att klargöra lite.

Jag anser inte att skolan har hela eller ens det största ansvaret över det som har inträffat i Bjästa. Det allra största ansvaret ligger på ”Oscars” mamma, de vuxna runt honom, det ligger på föräldrarna till de barn som önskar att ”Linnea” och ”Jennifer” ska våldtas på riktigt så att de ska få sitt straff och det ligger på de vuxna som deltog i näthatet.

Vi kan inte säga att det är lärarnas ansvar att befinna sig ute på de internetsidor som eleverna finns på. Det är vårdnadshavarnas ansvar att veta och de måste informera skolan om vad som skrivs på internet.

Skolans ansvar är att säkerställa en säker miljö för alla sina elever, att se till att ingen utsätts för kränkande beteende i skolan. Skolan måste regelbundet ha en dialog med eleverna om attityder och om hur man ska bete sig mot varandra, skolan har en viktig del i att fostra ”goda samhällsmedborgare”. Det innebär bland annat att ta obekväma diskussioner, det innebär att prata om vad man faktiskt säger när man kallar någon för hora, det innebär att sakligt prata om vad en fitta och kuk verkligen är, att det är två livgivande organ att vara stolta över och inte något smutsigt, fult och äckligt.

Det handlar inte om att ha en temadag om rätt och fel och sedan tycka att man gjort sitt och fortsätta som vanligt. Det handlar om att ständigt ha de här diskussionerna. Om någon kallar någon för jävla bög på en mattelektion så markerar jag där och då att det inte är ok, att bög inte är ett skällsord. Jag väntar inte tre veckor tills temadagen om allas lika värde kommer. Vi måste ta snacket om personlig integritet, om varje individs rätt till sin egen kropp, att ett nej är ett nej, även om det kommer efter att man har hånglat med varandra.

Sedan tycker ja att det är djupt tragiskt att det hat som riktades mot ”Linnea” och ”Jennifer”, och som de flesta av oss blivit så upprörda över nu har vänts mot ”Oscar” och hans familj, mot skolan, mot kyrkan och Lennart Kempe.

Vi måste absolut få kritisera det som sagt och gjorts. Men att hota och hata leder inte till något gott.

Lennart Kempe är en människa som gjort så otroligt mycket bra, som har hjälp oändligt många människor. Han har stötta och trösta i många situationer. Det får inte glömmas bort för att han sa det han sa i onsdagens Uppdrag granskning. Även präster måste få göra misstag.

Och.

Applåderna i videon från skolavslutningen i kyrkan var inte för ”Oscar”. De var för klassen som precis hade fått sina avgångsbetyg, alla klasser applåderas efter att betygen delats ut.

Dessutom. Kyrkan bjöd inte in ”Oscar” Han ringde och frågade om han fick komma och då de inte kände till alla fakta i fallet (bland annat visste de inte att han hade besöksförbud) svarade de med att kyrkan är öppen för alla. Och som en i min närhet sa, intressant att kyrkan plötsligt har fått så stort ansvar för tonåringarnas fostran... Så brukar det inte låta annars.


Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen Expressen Dagen DN DN DN DN SvD SvD


Dagens FRA:are – download torrent Piracy Jihad Jane
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

6 kommentarer:

Patrick sa...

Varför är det alltid föräldrarnas fel? Var är det personliga ansvaret? Här har vi en straffmyndig i princip vuxen individ som begått brott, så det är där ansvaret måste falla - på individen som begått brottet. Vi har alla en fri vilja och vi kan inte klandra andra för de brott vi begår om det inte rör sig om tvång eller liknande. Det finns unga som växt upp i betydligt taskigare miljö som väljer att inte begå brott. Genom att skylla på föräldrarna och andra, så följer du ju exakt samma mönster och förringar killens eget ansvar. En sån fin kille, det måste varit föräldranas fel för att de inte mästrade honom som en femåring. Det jag ställer mig mest undrande över är varför lagstiftaren och våra domstolar inte utkräver ansvar. Hur kan man få våldta någon oavsett sin ålder utan att bli inlåst? Hur var det möjligt att killen kunde springa omkring på stan? Kanske tyckte domstolen också det mest var föräldrarnas fel. Eftersom han våldtog igen är det ett kapitalt misslyckande av det svenska straffväsendet. I övrigt håller jag stort sett med.

Vonkis sa...

Patrick
Föräldrarnas ansvar ligger i att ge sitt barn sunda värderingar och i att stötta till att göra rätt. Här har vi en kille som faktiskt erkänner brott, som säger i polisförhör att tjejen upprepade gånger sa nej, som säger att tjejen inte var med på det som skedde och som säger han ångrar vad han gjort. Sedan möter han jämnåriga, vuxna och sin egen mamma som säger att han är oskyldig, att flickan ljuger, att hon hämnas för att han inte vill vara tillsammans med henne och som var med p det som hände där på toaletten. Där har föräldrarna och vuxenvärlden helt klart missat sitt ansvar. De skulle istället ha stöttat killen i sitt erkännande, markerat att det han gjort var fel men att han sedan gjort rätt som erkänt brott.

Om allt ansvar för såna här händelser (våldtäkt, hot och trakasserier på och utanför internet)ska ligga på individen kan vi lika gärna avskaffa föräldraskapet. och göra alla myndiga när de är tolv år.

Kristina sa...

Jag blev chockad då jag så detta på tv play prästens ögon och minspel då han uttalade sig var hemskt jag arbetar som distrikssköterksa min syster är rektor på en skola
hur kan du försvara prästen att han gjort så bra sake förrut det fattas väl bara att han som präst inte skall sköta sin uppdrag
men du en sak skall du veta INNAN en MÄNNISKA sätter sig på armarna och sen jag kan nästan inte skriva det men sprutar i hennes ansikte vilken fönedring mamman måste tänka om driva denna häxjajt som hon börjat på facebook visar bara att hon misslyckats med sin uppfostran

Anonym sa...

Det är så sorgligt och upprörande alltihop, och så uppenbart att det gått snett på så många sätt...

Det anmärkningsvärda i det här fallet är att det är så många olika personer som begått misstag och på så sätt deltagit i kränkningarna: anhöriga till gm, skolpersonal, kyrkans representanter, skolkamrater samt deras föräldrar, personer som inte bor i Bjästa men som gått med i facebookgruppen, personer som utdelar hot och kränker på internet...

Alla som på något sätt bidragit till att den här situationen uppstått behöver rannsaka sina samveten och ta ansvar för sitt beteende.

Det är en väckarklocka för hela Sverige, inte enbart Bjästa, för elakt byaskvaller förekommer överallt och det är (tyvärr) inget unikt för just Bjästa att människor okritiskt tar till sig illasinnat skvaller och deltar i att förtala andra.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det inte verkar gå att få stopp på förtal på internet. I det här fallet har det förekommit smutskastningskampanjer mot brottsoffren på Facebook och på bloggar. De har blivit anmälda och borttagna, men bara några dagar senare har nya skapats med samma syften och innehåll och så har det hela bara fortsatt. Man kan fråga sig om polisen och rättsväsendet tar anmälningar om förtal och hot på internet på allvar? Om sådana anmälningar bara genast läggs ned, ger det signaler om att internet är en fredad zon där man kan göra saker som inte är lagligt ute på gator och torg!

Det är ett rättssäkerhetsproblem att brottsoffer utsätts för förtal och regelrätta smutskastningskampanjer och hot av gärningsmän och deras anhöriga och sympatisörer! Det måste gå att göra något åt det.

Bloggblad sa...

Patrick: Unga människor brukar inte inse förrän de är vuxna, hur mycket föräldrarnas fostran påverkas deras liv. Värdering, respekt för medmänniskor m.m.

Vonkis: Jag vidhåller min känsla av hur lätt det är att ropa: korsfäst, korsfäst - och följa med mobben, åt vilket håll den än går.

Jag vill att människor ska tänka själva och inte bara haka på vad massan tycker.

Nils-Arne sa...

Eftersom jag som de flesta inte var där när det hände, så kan jag inte yttra mig. MEN eftersom de flesta tjejer klär sig och beter sig osunt,och killar inte klarar av sådant betende hos en tjej,så skulle denna flicka nu haft minimalt på sig, så är det inte alls konstigt om hon råkade ut för detta. Bevisligen ÄR pojkar och män känsliga för utseendet. Kvinnor är inte så känsliga. Då ska man rätta sig efter det, och klä sig med förstånd. Beteendet är också viktigt i sammanhanget. Men gärningen är brottslig vad som än orsakat den, och killen ska ta sitt straff. Många kvinnor i Sverige råkar ut för liknande, så jag förstår inte varför just denna händelse fått så stor publicitet . Nån som vet ??