måndag, april 21, 2008

Hur tänkte de nu?

Välkommen till StrejkBloggen

Om nu sjuksköterskornas arbete är så viktigt att det ses somen samhällsfara om de strejkar, är det då inte rätt självklart att de ska ha högre löner också?

Läs mer här.

10 kommentarer:

Anonym sa...

BRA tänkt. Men så tänker nog inte arbetsgivaren. Det är ju alltid skattefinsareade jobb, som man skall ta ansvar för helheten. OM MAN ÄR KVINNA! Önskar sköterskorna lycka till.

Anonym sa...

men jag kan inte låta bli att tycka att även uskorna ska ha en liten höjning av bara farten trots att de inte får vara med i vårdförbundet...

Och alla som jobbar inom demensvården..och alla lärare

ja alla som tar hand om...

Själv sitter jag och dirigerer byggmaterial och tjänar mer än en barnmorska..Det är ju rätt bakvänt..

Anonym sa...

Frågan är ofta lite för enkelt ställd, tycker jag... "Tycker du att sjuksköterskorna ska få högre lön?" Jag tror inte att någon INTE vill att sjuksköterskorna (ssk) ska få mer pengar för sitt arbete. Frågan är om människorna i landet är beredda på de konsekvenser det får med höjd lön för en så stor yrkeskategori. Det finns en viss mängd pengar inom landsting och kommun och dessa pengar ska fördelas. Om en större andel pengar ska tilldelas ssk så innebär det att det är något annat område som får mindre pengar. Antingen t.ex. färre vårdplatser, längre köer, färre undersköterskor på avdelningarna, färre läkartider, högre press på att skicka hem människor tidigare från sjukhuset osv.... Antingen det eller högre skatt... Frågan som jag tycker ska ställas är "Är du beredd att ta de konsekvenser det innebär att ssk får högre löner?"

skoggie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
skoggie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
skoggie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Evas blogg sa...

Ang frågan Blyger ställer: Och då tycker jag det är uppåt väggarna att SSK lönerna ska ge sådana konsekvenser. Istället för att kontinuerligt ha höjt deras löner, som varit låg sedan många år så ska en stor höjning ske direkt. Man kan ju även fråga sig varför det ser ut så här? Sjuksköterskor har oftast minst fyra års utbildning, med studielån och tjänar sämre än många som inte är belastade med lån. De har även ett mkt ansvarsfullt arbete, oftast med en mängd stress inräknad. Vad beror de dåliga lönerna på? Kvinnodominerat yrke? Inte nog ansett rent statusmässigt?

Anonym sa...

Eva: SSK-utbildningen är väl på 3 år? 120 gamla poäng (180 hp)? Min frågeställning gäller givetvis ALLA yrken inom kommun och landsting, eftersom alla dessa yrken finansieras med skattemedel, så det gäller inte bara SSK, men det var SSK jag fokuserade på nu, eftersom det är Vårdförbundet som strejkar nu. Tidigare var det Kommunal som strejkade för undersköterskornas och vårdbiträdenas skull. Samma fråga ställdes då för beslutsfattarna...

Vonkis sa...

Oj, först skriver jag i bloggen och sedan hålle rjag inte koll på om någon kommenterar, smart smart...

Elisabet
Sannelrigen
Lycka till säger jag!

Cian
Uskorna har fått enn höjning.
Och barnskötarna och fritidspedagogerna.

Blyger
Jag är helt övertygad om att pengarna finns, bara de används på rätt sätt. Och tänk om alla faktiskt betalade in den skatt de ska, då vore statskassan betydligt mer full. Staten förlorar mer pengar på skattefusk/svartjobb än på sjukskrivningarna men sjukskrivningarna är ju inte så vanligt förekommande hos toppmoderater så det ska de sätta åt, inte skattefifflandet.

Och jag tycker att det är rätt självklart att om man har ett jobb som är så viktigt att det anses som samhällsfarligt om man strejkar så ska man ha en lön därefter också.

Och som Eva är inne på, uskorna har inga studieskulder att betala av. Bara där försvinner minst tusen kronor i månaden från lönen för de universitetsutbildade sjuksyrrorna.

Jorma sa...

Med tanke på hur bra sjukvård som finns här i landet är det en självklarhet att SSK ska få en vettig lön för sitt arbete, och så även alla andra som arbetar med att ta hand om människor i olika sammanhang. Jag är definitivt beredd att betala mer skatt för att det ska kunna hända. Nånstans är det fel när "normalarbetaren" har fått löneökning på 3-4 % medan VD-löner ökat med 89 % (minns inte på hur långt tidspann, kan vara 5 år eller liknande).