lördag, april 21, 2007

Okända hoyor, del 1, Uppdaterad

Välkommen till Mysteriebloggen

Jag har ett 6 olika hoyor (porslinsblommor). Problemet är jag inte vet vad några av dem heter eftersom jag "fått" dem.

Den här hoyan, den första ut i den här lilla frågeserien, har jag 5 stycken av. Fyra av dem blev mina när jag jobbade på ett äldreboende. Blomman stod i avdelningens matsal och var helt gigantiskt stor. Helt plötsligt började den att blomma och jag blev kär. Utan att veta vad jag gjorde (om jag gjorde rätt alltså) tog jag två skott. Jag klippte av dem mitt i en klase blad och så sattte jag dem i vatten.

Några dagar senare klippte jag även av en lång stängel och satte den i vatten.

Efter att ha hört mig för lite om hur man tar skott/sticklingar på hoyor fick jag veta att man tydligen skulle ta en stängel och sätta den i en kruka, utan att klippa av stängeln från huvudväxten. Jag fick lite panik. Hade jag tagit tre skott och gjort fel med dem alla?

Bladklasarna fick vara kvar i vatten men stängeln tog jag och satte i två krukor, en i varje ände.

Bladklasarna rotade sig och jag planterade dem och de har sedan växt och växt och växt. Stängeln gick det lite sämre med. Den satt i två krukor i nästan ett år och det hände just ingenting.Men den dog inte heller. När jag skulle flytta satte jag stängeln i en kruka, så den gick som en båge och så var den ytterligare några månader. Tillslut ledsnade jag, klippte av den på mitten så det blev två stänglar av den och varje stängel fick en egen kruka.

Och efter ett tag hände det saker och det kom en del blad. Fast de har inte vuxit lika bra som de andra två.

Nu till beskrivningen av själva blomman

Så här ser själva blommorna ut när de blommar.


Det här är en blomklase sett från ovan.


Och här en blomma mitt bland alla blad


Och så här ser hela hoyan ut, med jättekruka och allt. Fyra klasar syns tydligt. Snett till vänster ovanför den översta klasen kan man ana en femte klase och snett nedanför till höger av samma klase (den översta alltså) kan man se en sjätte klase. Sedan finns det två till på baksidan av hela schabraket. Den här blomman är en av de två som jag klippte av mitt i en klase blad

De här två blommorna är alltså stängeln som jag delade i två. De växer men inte lika mycket som de andra.

4 kommentarer:

Humlan sa...

Vad än andra påstår, så är jag inte specialist på Hoyor. Jag kan lite medan andra kan massor...
MEN jag tror att detta är den klassiska Hoya carnosa, det var den man brukar mena när man säger porslinsblomma, och det är nog fortfarande den vanligaste av alla Hoyor. Carnosan har massor med undergrupper, varav jag har några (med eller utan säkert namn...),dom skiljer sig åt i framförallt bladfärg men även blomfärg.

Bloggblad sa...

Men hallå!!! Har ditt skott börjat blomma??? Jag tog ett skott från svärmor för drygt 20 år sen, hoyan lever och grönskar, men inte en endaste liten blomma på alla år...

PGW sa...

Humlan är visst hoya-expert så det så.

Anonym sa...

Fräck bil!!