fredag, oktober 06, 2006

Nyamko Sabuni

Välkommen till politikbloggen

Vår nye jämstäldhetsminister, Nyamko Sabuni, vill att alla 13-åriga flickor "i riskzonen" ska kunna tvångsgynundersökas för att se om de har könsstypats.

Det låter ju bra, för gynundersökningar är ju så roliga att göra, tvinga tjejerna bara. Gör det. Det kommer säkert inte att göra ont på dem, inte alls.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Å andra sidan gör nog könstympning ont för resten av livet....
Och skulle de vara i riskzsonen och får kallelser till gyn så vet de vuxna (som oftast är ansvariga för könstympningen ) om att de har ögonen på sej och låter bli

Förhoppningsvis...

Vonkis sa...

Vilding
Fast undersökningen ska även göras för att se om flickorna redan har könsstympats. Ska dessa flickor utsättas för ytterligare en kränkning?

Naturligtvis måste vi få stopp på könsstympningarna men det här tror jag är fel väg att gå. Vi kan inte stoppa en kränkning genom att utföra en annan kränkning.

Karin sa...

Jag tror tvångskontroller är fel väg. Och hur ska man kunna lagföra någon? Jag tror ju inte könsstymparen signerar sitt verk, precis.

Unknown sa...

*jag är ju helt ute och cyklar i ämnet men jag gör ett försök*

Säj att du är en 13:årig flicka med föräldrar från t.ex Somalia

Du får reda på att du ska få åka till Somalia
Väl på plats utsätts du för en stympning för att traditionen säjer så..
När du kommer hem till Sverige har du en kallelse från Gyn..
Ser flickan det som en kränkning eller en möjlighet att kanske få hjälp med sitt sargade underliv?

Ja det kanske är fel väg att gå med tvångsundersökningar men det är en början till NÅN hjälp iallafall

Det ultimata skulle ju vara att ha en öppen dialog och sprida en himla massa information om riskerna så att det inte skulle förkomma..Men tyvärr så är det nog en utopi

itsweden sa...

Enligt västerländskt synsätt (det är väl det som gäller än så länge) så är det ett övergrepp att skära sönder barn i underlivet. Det är viktigt för brottsoffer att få en bekräftelse från samhället att de har blivit utsatta för något oacceptabelt.

När det gäller andra övergrepp på barn så anses det som en skyldighet att anmäla, när det gäller människor från Somalia så vet man hur vanligt det är med att skära sönder barnen i underlivet. Svår fråga eftersom det egentligen räcker med att veta varifrån ett barn kommer för att fatta misstankar om omskärelse.

1982 tvingades Sverige införa en speciell lag runt omskärelse. Man valde att kompromissa fram till 1989 då det blev förbjudet att att stympa barn även om man tog med dom till landet man flytt (?) från och utförde övergreppet där.

Jag tycker att det skulle finnas ett tillägg i lagen att föräldrarna tappar vårdnaden om barnet om de avslöjas med att ha utfört ett så grovt brott som jag anser att könsstympning är.

itsweden sa...

Vilding:
"Det ultimata skulle ju vara att ha en öppen dialog och sprida en himla massa information om riskerna så att det inte skulle förkomma..Men tyvärr så är det nog en utopi"

Ja, det är nog en utopi. Tvärtemot vad de flesta tror så tar folk utanför Sverige sin kultur (=synsätt) på samma allvar som vi tar våran.

Vonkis sa...

Vilding och z999

Det här är verkligen inget lätt probem att lösa men som de flesta av förslagen från Fp tycker jag att det missar målet, det angriper symtomen inte själva problemet.