fredag, augusti 04, 2006

Nödvändiga Centrum mot Rasism

Centrum mot Rasism (cmr), ni vet, samma organisation som sa att glassen nogger black var rasistisk, anklagar Kolmårdens Djurpark för rasism. Anledningen är att Kolmården har safarikvällar och att det är några masajer som deltar vid dessa kvällar. Cmr anser att detta leder till "afrofobi" (vad nu det är) och att bilden av afrikaner blir som något primitivt.

Problemet är bara att masajerna är på Kolmården genom ett samarbete mellan Kolmården och nationlaparken Masai Mara.

Dessutom, hur rasistiskt är det när svenskar åker utomlands, tar på sig folkdräkter och dansar runt en midsommarstång för att visa på sånt som är typiskt svenskt?

Finns det verkligare inget viktigare för cmr att ägna sig åt?
Exempelvis borde de väl undersöka varför vi svenskar inte är så angelägna att hjälpa de invandrade svenska som befinner sig i krigets Libanon när vi var så otroligt generösa mot folk efter tsunamin. Är det skillnad på svensk och svensk?

Om cmr ska fortsätta att klaga på glassar och samarbeten mellan olika parker gör de lika bra i att lägga ner sin verksamhet, för sånt tjafs leder bara till att den egentliga frågan förminskas. Det blir samma sak som att säga att jämställdhet handlar om tjejers rätt att slippa raka sig under armarna, som att det är det som är den stora orättvisan i samhället.

Du kan läsa mer mer om Kolmårdens afrofobi här och här

2 kommentarer:

Eisabet sa...

Reagerade på samma sätt när jag såg inslaget på nyheterna. Masajerna själva var glada över möjligheten att tjäna bra med pengar, som skulle komma till nytta i deras hemtrakter.
Säger inte detta mer om CMR, än om Kålmordens agerande?
När våra folkdanslag uppträder i andra länder, beskrivs det som ett kultur utbyte - men nog kan man beskriva många av danserna med att de citat "sjunger, dansar och hoppar" slut citat.
Så - vad är skillnaden?

Anonym sa...

Keep up the good work »