måndag, november 07, 2005

Religionen i skolan

Batti har skrivit i sin blogg att religionen ska bort från skolan. Med anledning av det kommer här en text som jag lade in i bloggen i september men den kändes passande även för det här.

Texten är skriven av en kompis.

"Den optimala skolan för våra barn": Jag säger bort med allt påsk- ,lucia- och julfirande ur skolorna. Bannlys gratulationer vid födelsedagar och Gud förbjude alla spåkliga övergrepp barnen utsätt för dagligen som exempelvis "prosit", (vet ni vad det ordet faktist betyder!) Inför istället skoluniformen och förbjud religiösa smycken och symboler. Tillåt inte lärare att vara politiskt eller religiöst aktiva då de kan synas i massmedia vilket i sin tur säkert väcker farliga tankar hos de små barnen. Se över musiklektionernas sångutbud så de inte behöver sjunga stötande religiösa texter som den fruktade "Gläns över sjö och strand". Se över all litteratur så det inte smyger med någon perverterad propaganda.

Vad tycker du?

11 kommentarer:

Vonkis sa...

Om vi ska dra den här diskussionen till sin spets så kan vi förbjuda undervisning om evolutionen i våra skolor. Det är ju trots allt bara en teori av många. Det finns människor som inte tror att jorden skapades genom Big Bang. Är det ok att kränka deras syn? Eller ska vi bara ha en objektiv undervisning när det är de kristna inslagen i skolan vi plockar bort?

Andelieb sa...

Jag tror att det är omöjligt att vara objektiv. Den enda "lösningen" är att vara så mångsidig som möjligt. Skolans uppgift brode vara att bejaka människors rätt att tro och tänka olika. De bevis som finns för olika teorier ska givetvis läggas fram men, som Phoebe i "vänner" säger, en gång trodde veteskapsmännen att jorden var platt. Vem vet vad folk säger om det vi tar för sanningar idag när 1000 år har gått?

Anonym sa...

Det är viktigt med utbildning och att man lär sig om olika människors tro. Okunnighet skapar rädsla, och ytterst våld. Men som sagt var, man skall inte påtvinga andra sina egna åsikter. Det lustiga är att de som påstår sig vara 'neutrala' och 'vetenskapliga' kan vara oerhört omedvetna om deras egen fanatism.

Det finns vissa belägg för en sorts evolution, även om teorin i sig har många problem, men att sedan dra slutsatsen att det därför inte finns ett ursprung till allt lutar till tro. En tro att allting kommer från ingenting, som om detta skulle vara mer logiskt än någonting annat. Är en explosion eller kosmisk soppa ett mer logiskt alternativ till att det finns en Gud?

Det som skrevs om "Den optimala skolan för våra barn" är ett skämt, eller? :)

Vonkis sa...

Ja, texten om den "optimala skolan" ska ses som ett skämt. Min kompis skrev det för at visa på det bisarra i att ta bort religionen från skolan. Oavsett vad man tycker om kristendomen är den en stor del av vårt liv.

Naturligtvis ska eleverna inte få någon lärares åsikter nerkörda i halsen men vi får inte heller vara rädd för att ta upp kristendomen i skolan. Detta gäller självklart även andra religioner och livsåskådningar.

Andelieb sa...

Du kanske borde reflektera över att "kyrkan" inte är en enhetlig grupp människor som tycker likadant hela tiden. Det finns ett brett spektra av kyrkor och inom varje församling ryms många åsikter och tankar om än det ena och än det andra. Det finns kristna som tror på evolutionen och även kristna som bara tror på teorin till en viss del.

Om religionsundervisningen fungerade i skolor kanske fler skulle veta att alla kristna inte är likadana alla muslimer är inte likadana heller o.s.v. och sluta med att klumpa ihop alla och dra slutsatsen att om någon kristen/muslim/hindu/buddhist o.s.v. handlar på ett märkligt sätt behöver det inte ha med tron att göra.

Det tror jag skulle bidra till ett mer öppet och kärleksfullt samhälle.

Vonkis sa...

Evolutionen har ju också många brister. Trots all forskning som har bedrivits finns det inte ett enda bevis för utvecklingen från en art till en annan. Inga skelett från evolutionens mellanperioder har hittats. Om nu några delfiner bestämde sig för att få upp på land och sedan utvecklas till hästar, varför har man då inte hittat någon lämning av det djur som var mellan delfin-häst?

Anonym sa...

Jo, fast vad menar du Batti med religion? Det är ju traditioner som förstör och våra fördomar om människor. Det är ju inte i kärlek till våra medmänniskor som vi gör illa varandra. Det är ju genom våra synder som Gud talar om. Genom att vi försöker göra allt själva, att anpassa gud efter vår egen lilla låda. Om vi underkastade guds vilja skulle vi lära älska varandra och förstå varandra och då skulle det bli en bättre värld.

Vonkis sa...

Om religionens roll i skolan enbart ska vara som bildning över att religion finns så innebär ju det att vi ska sträva mot det jag skrev i grundinlägget om den optimala skolan.

Anonym sa...

Batti, du skrev:
"Jag känner ingen som sagt att det inte finns ett ursprung till allt... Dock att stödja sig på vetenskapliga fakta är faktiskt det enda man kan göra. Kyrkan har ju alltid varit en stark motståndare till vetenskap och det är ju naturligt. Vetenskapen har ju gång på gång visat att kyrkan har fel. Ja, just det. Kyrkan har fel! Och det är ju inte bra så det är klart att det ligger i kyrkans eget intresse att motarbeta vetenskapen."

Vetenskap kan föra oss närmare en viss förståelse av hur världen fungerar, men är oförmögen att bevisa hur världen skapades, och dess ursprung. Det finns flera teorier, som Big Bang, men de är fortfarande teorier.

Den kristna kyrkan har genom tiderna tagit ställning för en viss kosmologi, som t ex att jorden är i universums centrum. Copernicus och Gallileo påvisade att solen var in centrum, vilket stred mot kyrkans ideologi. Jag tror inte att det finns mkt i Bibeln som säger det ena eller det andra, men du har rätt att upptäckterna stred mot kyrkans kosmologi.

Jag tror inte att bibeln koncentrerar sig på att förklara universum på ett vetenskapligt sätt. Min lilla förtåelse är att den förklarar varför världen finns och vad vi bör göra med vårt mänskliga liv. Det borde inte finnas något som gör att vetenskap och religion inte kan gå hand i hand.

Problemet med viss vetenskap är att man bestämmer sig för att Gud inte finns, kanske för att man upptäckt något som inte stämmer med kyrkans kosmologi, och sedan försöker att bevisa detta. Då slutar det att vara vetenskap.

Man kan vara arg på en institution som man anser vara dogmatisk, men det betyder inte att det inte finns en Gud.

Kul diskussion. Tack!

Andelieb sa...

Jag håller med dig Meru. Bra skrivet!

Och Batti. När du pratar om att "kyrkan har fel" så tycker jag att du klumpar ihop alla kyrkans medlemmar till en grupp med homogena åsikter. Jag tycker inte om att bli "bedömd" av folk som tror de vet vem jag är för att jag tror på Gud, därför är jag lite skeptisk till sådana formuleringar.Det kanske inte var så du menade och i så fall behöver du inte ta åt dig.

Anonym sa...

Batti: Du får tro på vad du vill. Om du tror på att det är människan som skapat Gud så får det vara så. Ditt liv är upp till dig själv, och du väljer att tro på det du väljer att tro på. Det är inte upp till mig att övertyga dig om något.

Jag tyckte det var en intressant diskussion du skapade och hoppas att du inte tagit illa upp för allt som skrivits.

Meru