fredag, november 04, 2005

Män och våldet mot kvinnor

Ronnie Sandahl skriver i dagens aftonbladet att ha är trött på att alla killar utmålas som potentiella våldtäktsmän och hustrumisshandlare av samhället och av kvinnor.

Är det inte precis tvärtom? För att säga som Katarina Wennstam gör i "Flickan och skulden": Är det inte de kvinnor som följer med okända män från krogen hem, som tar dem hem till sig själv, som går med okända eller som sätter sig i en bil med någon de inte känner som säger att alla män inte är våldtäktsmän? Är det inte dessa kvinnor som tror män om gott?

Det är ju polisen och domstolarna (oftast män) som säger att kvinnorna får skylla sig själva som följde med en man de inte känner som pekar ut alla män som svin.

Genom att skuldbelägga kvinnorna skjuter de över ansvaret från våldtäktsmännen och hustrumisshandlarna till kvinnorna. Vi kvinnor ska inte bara ta ansvar för oss själva. Vi ska även ta ansvar för att ingen slår oss eller våldtar oss. Vi ska se till att inte bli så fulla att någon utnyttjar det, vi ska se till att vi inte går hem själv (men inte heller med okända) sent på kvällen. Vi ska se till att vi inte går genom den där parken när det är mörkt. Varför ska allt bara ligga på oss? För oss kvinnor är det en förvärrande omständighet att vara full medans männen kan använda det som en förmildrande omständighet.

När kliver de ”bra” männen fram? När kommer de att säga ifrån? När kommer de att rikta sin ilska mot våldtäktsmännen istället för mot kvinnorna, mot feministerna.

4 kommentarer:

Andelieb sa...

Fast jag tycker faktiskt att det är det han kommer fram till i slutet. Att Den situation som råder idag inte bara innebär att kvinnor skuldbeläggs utan att män utmålas som att de inte kan använda hjärnan utan går dit snoppen pekar och att kampen mot hemska handlingar som t.ex. våldtäkter och kvinnomisshandel bör föras av båda könen.

Om många män inte vill yttra sig i debatten eftersom de upplever feminister som fientliga så måste man ju se till att de får reda på att det inte handlar om manshat utan om en strävan efter jämmlikhet. I många fall kan även jag reagera på att vissa "feminister" nästan verkar fientligt inställda mot män överlag. Då har de ju missat hela grundtanken anser jag.

Vonkis sa...

JO, han kommer fram till det i slutet. Problemet för mig är bara att med den inledning han har så blir det där fokuset hamnar, på alla elaka feminister.

Andelieb sa...

Det känns som att ordet feminist nästan har börjat gälla de extrema och tappat lite av sin egentliga mening tycker jag...det är synd. Jag får uppfinna ett nytt ord för det....jämställdetist eller antikönsrollist eller något i den stilen ;)

Vonkis sa...

Jämställdetist, det påminner lite om dietist och de är ju bra! Dietisterna alltså.