tisdag, november 08, 2005

Kvinnorna på Kalins lista

En fråga bara till de kvinnor som har skrivit på Kalins lista.

Hur kan ni tolka bibelställena om de homosexuella och kyrkans rätt att välsigna homosexuella förhållanden ordagrant men inte göra det när det kommer till att prästviga kvinnor? Talar ni inte mot er själva när ni skriver under listan?

Hur många av de präster som har skrivit under lista är gifta, dricker alkohol, spelar kort, dansar o.s.v? Allt detta är beteenden som förbjuds i bibeln. Varför får man göra det ena men inte det andra? Hur har den beslutsprocessen gått till?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det står inte ordagrant i Bibeln om att man itne får prästvigas i kyrkan. Det står att kvinnan ska tiga i församlingen. Det finns olika tolkningar av bibelstället och hur man ska tolka det är svårt att säga. Kanske var det bara menat till människorna i det sammanhanget. Men bibelstället om homosexualitet är tydligare. Och bara för att präster super sig fulla och lever i synd så betyder det inte att Gud tycker att det är rätt.

Vonkis sa...

För att säga som Annika Bryn som påpekar att Kalin enligt Bibeln inte får äta fläskkött men att han ska döda alltför olydiga barn, avgudadyrkare och otrogna hustrur. Lever de som har skrivit under Kalins lista efter dessa regler? Om inte, varför lever de efter det ena men inte efter det andra?

Samtidigt så accepterar plötsligt kvinnoprästmotståndarna att de prästvigda kvinnorna verkligen är präster, och därmed kan de skriva på protestlistan. (detta är hämtat från http://karinlangstromvinge.blogspot.com/)

Annika Bryns tankar går att läsa på http://www.blogs.se/main/index.php/annikabryn/2005/11/05/sjalvgoda_praster~284309

Anonym sa...

I grund och botten tror jag att homosexualitet kom till uttryck på andra och mer destruktiva sätt på bibelns tid än idag och de sammanhangen är bibeln tydligt emot. Homosexualitet nämns i samband med otukt och jag kan ana att även pedofili förekom. Givetvis är Gud emot sådant. Men idag kan homosexuella leva i parförhållanden och i kärlek. Det har jag svårt att se att Gud skulle tycka illa om.

När jag skriver "kan" menar jag alltså att det inte är straffbart och i alla fall börjar bli accepterat.

Göran Koch-Swahne sa...

Det ironiska är att de 6 misogyna ställena i NT är autentiska, dock inte alls så kvinnofientliga som vi har fått lära oss att läsa dem i 1900-talet.

Men de 6 ställena mot homosexuella är tillverkade. Inget håller för en ´granskning.

Och vårt nutida begrepp "homosexualitet" finns inte i för-moderna samhällen - alltså inte heller i Bibeln.

Faktiskt är ordet inne på sin tredje betydelse sedan det myntades 1869 =)