onsdag, november 23, 2005

Knutby

Läste nyss på expressens hemsida om hemliga dokument från Knutby. Dokumenten är så hemliga att bara den allra innersta kretsen hade den reskriven i sina datorer. Trot det har läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt fått tillgång till dokumenten... Hur har det gått till?

Artikeln skriver även om hur Åsa Waldau tog över makten i Knutby.

Om det som står i artiklarna stämmer är det verkligen skrämmande.

Det finns helt klart många människor ute i vårt land och i världen som söker starka ledare. Människor som vill ha svar och som kanske inte orkar leta efter svaren själva. Detta finns det tyvärr också människor som utnyttjar. Till sin hjälp tar de då saker som är kända för de sökande människorna. Religionen är en sådan sak.

Men bara för att det finn människor som utnyttjar religionen för sina egna syften kan vi inte förkasta all religion och alla religionsutövare. Det är lika fel som att säga att alla tyskar är nazister, att alla zigenare är tjuvar eller att alla män är våldtäktsmän. Det är en generalisering som är lika farlig som det ledare inom exempelvis sekter håller på med.

Om medlemmarna i exempelvis Knutby mest får höra att "De där människorna är inte riktigt kloka", "Hur kan de vara så dumma att de går på sånt där" då blir det ju ännu viktigare för dem att vara kvar i församlingen, att visa för omvärlden att de har rätt. För om de inte har rätt så är de ju dumma och korkade. Ingen vill vara dum och korkad.

3 kommentarer:

Germunds Blog sa...

Vem som helst kan läsa hela förundersökningsprotokollet vilket är tillgängligt för 4.500 kronor.

Eftersom datorer beslagtogs i inledningen av polisutredningen, är det troligt att väldigt mycket av församlingens kommunikation finns i den så kallade slasken. "Slasken" är stora delar av utredningen som inte använts som bevismaterial.

De delar av protokollet jag har läst, tyder på att väldigt mycket information om församlingens säregna kultbildning, finns (eller fanns) i församlingsmedlemmarnas datorer.

Knutby ffs bör enligt min ringa mening tvångsupplösas och Kristi Brud tas omhand av folk med vita rockar för samhällsanpassning.

Karin sa...

Vore ju intressant om några religionssociologer fick analysera dom där dokumenten ordentligt.

Vonkis sa...

Ok. det framgick inte av artikeln på expressen.se. SItter för närvarande och sliter med mitt examensarbete och har nog blivit övernitiskt källkritisk... Tack för informationen Germund.